Színek

A természetben a színek nem léteznek, hanem a különböző hullámhosszúságú fényeket agyunk színekként értelmezi úgy, hogy a különböző hullámhosszokhoz különböző színeket rendel. Mivel a beszéd és a zene is hullámhossz függő, így sokan a beszédhez és a zenéhez is színeket köthetnek - szinesztézia.

A történelem során a fényt és a színeket számtalan módon használták gyógyításra. Először csak természetes napfényként, majd polarizált fényként. Ősi indiai módszer a gyógyítás a csakra színekkel. Még nem eléggé tisztázott a fények hatásának minden részlete, de egyértelmű, hogy a különböző színek nem egyformán hatnak ránk és a hangulatunkra.

Épp ezért célszerű megtanítanunk diákjainknak a színek eredetét, hogy melyik színt milyen hatás eléréséhez használták. Meg kell ismerniük a színbontást, a három alapszínt és a színkeverést.

Ezen az oldalon képekkel, videókkal és más weboldalakra mutató linkekkel próbálom ezt elérni.

A fény és a színek alkalmasak szöveges információk kiemelésére, rendezésére, grafikus információk jellegzetessé tételére, és a képi információk színhelyes visszaadására is.

A szín észlelet jellemzői: színezet, világosság, telitettség

- Színezet
Egy szín fô jellemzôje, ami lehet: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, lila és bíbor. Ezek a színek (a bíbor kivételével) alkotják a szivárvány színeit, vagyis a Nap fényének felbontásából származnak. A színezet kizárólag tiszta (telített) színt jelent és folytonos átmenetben színkört alkot.

- Telítettség
Ebben a dimenzióban a tiszta (telített) szín és a semleges színek (fekete, fehér, szürke) között változhat az árnyalat. Az alábbi ábrán a szürke és tiszta narancs átmenete látható.


- Világosság
A világossági skála két végpontja a fehér és fekete, és minden színezetnek vannak világos és sötét árnyalatai is.Az árnyalat szó egy bizonyos színezet különbözô telítettségû és világosságú változatára vonatkozik. Az alábbi ábrán a vörös (színezet) néhány árnyalata látható:


Komplementer színpárok
A színkörben egymással szemben lévô színek kiegészítô (komplementer) színpárok. Keverékük semleges színt eredményez.
 

 

A színinger létrejöttének előfeltételei: sugárforrás, test mely módosítja a sugárzást, és az észlelő. A sugárforrás lehet nappali fény, és mesterséges világítás.

A színeket elő tudjuk állítani additív színkeveréssel (monitor), és szubtraktív színkeveréssel (nyomtató).

A színeknél fontosak a kontraszthatások, ez mutatható be fekete-fehér és színes képek vizsgálatával.

Fontos a határ élességének hatása, a színkülönbség észlelete, és a mélység észlelés. A vörös felületet általában közelebb érezzük, a felületek relatív elhelyezése ezt erősítheti.